Kiertokoulu Päntäneellä
Piispa Gezelius hahmotteli valtakunnallista koulujärjestelmää jo 1600-luvulla ja siltä pohjalta syntyi perusta lukkarikouluille, joista kiertokoulut saivat alkunsa. Köyhäinhoitohallitus asetti ensimmäiset kiertokoulunopettajat Kauhajoelle. Tämä lienee johtunut siitä, että sama hallitus oli jo aiemmin palkannut köyhille lapsille opettajia. Useissa kylissä oli syntynyt muutakin oma-aloitteista opetusta, mikäli joku asukkaista oli sellaista pystynyt järjestämään. Vaivaishoitohallitus myönsi kokouksessaan 14.12.1853 entiselle merisotilaalle Markus Nirvalle palkkioksi 20 kappaa rukiita siitä, että hän oli edellisenä kesänä ja syksynä opettanut useita köyhiä lapsia Päntäneen kylässä. Kun seurakunnassa oli paljon sellaisia henkilöitä, jotka joko vanhempainsa huolimattomuuden tai taitamattomuuden takia eivät olleet saaneet opetusta kirjan luvussa, vaan olivat, kuten vaivaishoitohallituksen kokouksen pöytäkirjassa 28.12.1853 sanotaan, lukutaidon puolesta niin kuin vastasyntyneet lapset, mutta synneissä ja ylitsekäymisissä kyllä muiden aikuisten tasalla.
Ilmajoen kirkkoherra Carl Rudolf Forsman ehdotti kirkonkokouksessa
10. huhtikuuta 1853 lastenkoulujen perustamista Kauhajoen kappeliin. Hän kehotti
talonomistajia Päntäneellä, Hyypässä, Kirkonkylässä ja Aronkylässä vuorotellen
antamaan huonetiloja tulevan kiertokoulun käyttöön ja mainituista kylistä tilat
myös löytyivät. Koulua päätettiin pitää neljässä talossa: Jaakko Heikkurilla, Aapeli Pentilällä, Johan Marttilalla ja Antti Ala-Panulalla. Kiertokoulua varten ei siis tarvittu omaa koulurakennusta. Kauhajoki toimi alusta lähtien kahtena kiertokoulupiirinä, joista Matti Kivinen opetti Hyypän, Nummijärven ja Päntäneen piirissä ja Petteri Mänty Aron, Harjan ja Kirkonkylän piirissä.
Vas. Aapeli Pentilän punainen talo ja vieressä rakenteilla oleva Janne Pentilän talo Isojoelle vievän maantien varressa. Painokuva kirjasta Suomen maatilat 1933 jälkiväritettynä. |
Hiskias Antinpoika Ahlberg e. Vakkuri, lastenopettaja, s. 9.6.1826, k. 2.11.1903 keuhkotautiin. Puoliso: ∞1869 Maria Liisa Eenokintytär Katajala, Pentilän torpan tytär. Ei lapsia.
VAASA 12.11.1903: Kauhajoella kuoli kiertokoulun opettaja Hiskias Ahlberg 77 w. wanhana. Wainaja on ollut ahkera työmies tehtäwässään. Waatimattomana pienellä palkalla hoiti hän rakkaaksi käynyttä wirkaansa Kauhajoen kunnassa 40 wuotta. Wiime wuosina sairaus hänen woimansa murti, kunnes nyt wei hänet hautaan. Todellista kunnioitusta on hän ansainnut ja sitä hänen muistonsa saakin kuntalaisten puolelta. Hän haudattiin t. k. 8 päiwänä.
Hermanni Iisakinpoika Peränen e. Perämäki, kiertokoulunopettaja, s. 2.11.1857, k. 3.10.1917
Puoliso: ∞1897 Anna Maria Antintytär Hautamäki, s. 15.5.1857 Karijoki, k. 28.10.1938
Vuonna 1949 käyttöön otettu Pentilän koulu. |
Päntäneen ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa syksyllä
1894 Malakias Yli-Rahkolan talossa vuokratiloissa. Sama rakennus seisoo vieläkin
sijoillaan Ollin Oikoosen varrella (myöh. Lapikisto, Pekarila jne). Uusi oma
koulurakennus valmistui Päntäneelle vuonna 1902.
Lähdeluettelo:Heikki Nurmela: Kauhajoen koululaitos 1882-1982digi.kansalliskirjastoLiisa Ruismäki: Kauhajoen Historia
Aiemmat Päntälä-blogit
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti